House at mill creek

Molini di Tures / Italy / 2015

57
57 Love 4,583 Visits Published

The single-family home is situated on 2828 feet above sea level, right at the entry into mill valley. The rising silhouette of the roof gives a slight impression of the upward striving space sequence. Square shaped window openings in different sizes are referring to significant spots in the surrounding alpine landscape. The internal space arrangement is staggered half-level wise, reaching from the cooking & dining zone at ground level to the generous living room in the attic. The monolithic nature of the building is emphasized by the choice of uniform materials, such as local sands, chalk and white cement. Even the interior was treated with great care and value on artisanal quality and the usage of typical local materials, to ensure the highest requirement in regional virtue: Internal plaster on chalk basis, hand planed elm-wood, passeirer gneiss and blacksmiths-bronze. The European elm has also been used to manufacture windows, doors, floors, stairs and individually designed furniture. The handcrafted furniture handles, doorknocker and lamps, for which blacksmiths-bronze has been used, can be regarded as additional special features.

[DE]


Haus am Mühlbach


Das Einfamilienhaus befindet sich am Ausgang des Mühlwalder Tales auf 862 m Meereshöhe. Die ansteigende Dachform macht die nach oben trachtende, lose Raumabfolge erkennbar. Quadratische Fensteröffnungen in unterschiedlicher Grösse beziehen sich auf signifikante Punkte der unmittelbar steil aufragenden Berglandschaft. Die interne Raumabfolge ist halbstöckig versetzt und reicht, von dem im Erdgeschoss liegenden Koch- und Essbereich, bis hin zum Wohnbereich im Dachgeschoss. Die einheitliche Materialwahl aus lokalen Sanden, Kalk und Weisszement unterstreicht den monolithischen Charakter des Gebäudes. Auch beim Innenraum wurde grosser Wert auf die handwerkliche Qualität und die Verwendung von ortstypischen Materialien gelegt, um eine möglichst hohe regionale Wertschöpfung zu erreichen: Innenputz auf Kalkbasis, handgehobeltes Ulmenholz, Passeirer Gneis, Schmiedebronze. Die europäische Ulme findet auch in der handwerklichen Herstellung der Fenster, Innentüren, Böden, Treppen und der speziell gefertigten Möbel Anwendung. Eine zusätzliche Besonderheit bilden die handgefertigten Möbelgriffe, Türklopfer und Leuchtschirme aus Schmiedebronze.

[IT]
La casa unifamiliare si trova all'uscita della Valle dei Molini a 862 m sul livello del mare. La forma del tetto sorgente costituisce una sequenza spaziale sciolta riconoscibile. Le aperture delle finestre quadrate in varie dimensioni si riferiscono a punti significativi del immediatamente torreggiante paesaggio di montagna. La sequenza dello spazio interno è caratterizzata da mezzi piani, che si estendono dalla cucina e dalla zona pranzo a piano terra fino al soggiorno in soffitta. La scelta uniforme dei materiali di sabbie locali, calce e cemento bianco sottolinea il carattere monolitico dell'edificio. Anche all'interno l` enfasi è stata posta sulla qualità artigianale e l'utilizzo di materiali locali tradizionali per massimizzare il valore regionale: intonaci a base di calce, legno di olmo piallato a mano, Gneiss della val Passiria, bronzo battuto. L'olmo europeo si riflette anche nella produzione artigianale delle finestre, delle porte interne, dei pavimenti, delle scale e nell'applicazione dei mobili appositamente realizzati. Una particolarità aggiuntiva sono le maniglie dei mobili fatte a mano, il batacchio della porta e il paralume in bronzo battuto.

57 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The single-family home is situated on 2828 feet above sea level, right at the entry into mill valley. The rising silhouette of the roof gives a slight impression of the upward striving space sequence. Square shaped window openings in different sizes are referring to significant spots in the surrounding alpine landscape. The internal space arrangement is staggered half-level wise, reaching from the cooking & dining zone at ground level to the generous living room in the attic. The monolithic...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 57 users