Givenchy flagship store

Seoul / South Korea / 2014

42
42 Love 5,753 Visits Published

The flagship store in Seoul is housed in a separate building located in the thriving shopping district of Gangnam-Gu.
The boutique has an area of about 400 square meters on three levels and offers an exhibition of women's fashion, accessories, and men's fashion.
The guidelines of the concept were taken from the Paris boutique designed by Riccardo Tisci, developing that theme for the first flagship store of the Maison in Asia.
Piuarch expanded that spatial concept introducing the new concept materials: marble Calacatta salanoir, stone Basalt, which are side by side in different elements to create a stylish spirit with strong contemporary appeal. As always there is great attention to details, to express trough space and materials the identity the brand.
Particular importance is given to the internal staircase covered in marble Sahara noir, off the wall with ramps that go in different directions.

THE CONCEPT OF THE FAçADE
Designed as a sort of enclosure - a second embossed skin as an expression of a urban identity - the façade was created to evoke the distinctive tailoring "T cut" that characterizes the style of the French brand. The ashlar surface made of electropolished steel plates creates reflection effects that change depending on the light and interact with the surrounding landscape. This peculiar skin is inspired by the Optical Art and by the characteristic use of fabrics that Givenchy made in the latest collections.
- Inside the cut, at the upper corner of the building, it appears a surface of satin brass which becomes an urban element for those who follow the great way of Cheongdam. At the same time it evokes the brand since it is a direct reference to the famous T cut style of Givenchy.
- The corrugated iron has irregular holes that in the evening light interact to continuously modify the image of the building, making it a dynamic structure and street landmark.
- Piuarch wanted to give the façade an image of high impact/influence, expressing all the elegance and identity of the brand. And in this sense Piuarch tried to match an urban approach to what is a tailoring use of materials. The result is a glossy black cube resting on a ground floor fully glazed.
- The external skin of the building has a relief surface in curved/domed metal, the light reflection provides optical effects all over the façade during the day and change the perception that sometimes seems to be like a movement. The result is a suggestive kinetic optical effect.
- The concept of the façade made of these ashlar elements takes inspiration by the design research that characterize the style of Givenchy.
- Piuarch also searched for reference on the Italian art movements of the 60s: Lucio Fontana and Enrico Castellani above the others. Reference to the period of Italian optical art, who then was the golden period of Hubert de Givenchy
- The point of contact between Italian optical art and the brand is also in the work of Riccardo Tisci, whose work is pervaded by continual reference to the artistic movements.


 


[IT]
Situata al numero 78-11 della prestigiosa Cheongdam Dong, nel fashion district di Gangnam Gu, la boutique si estende su 400 metri quadrati, suddivisi su quattro piani.


L'edificio presenta una struttura geometrica grafica, a chiazza di petrolio, con un interno iper-minimalista che riflette i temi e l’allure del brand, pensato per esaltare il contrasto con i prodotti. I quattro piani dell'edificio presentano le collezioni uomo, donna e accessori del celebre marchio che offre una visione unica del lusso ready-to-wear: sia urbano che couture.

La facciata e il T Cut
Disegnata come una sorta di involucro, la facciata dell’edificio è una sorta di seconda pelle in rilievo: espressione di un’identità urbana che nasce dall’evocazione del caratteristico taglio sartoriale a ”T” che contraddistingue il marchio francese.
La superficie bugnata delle lastre in acciaio elettrolucidato, crea un effetto mutevole che cambia a seconda del riflesso della luce e del paesaggio circostante. Al vertice dell’edificio la facciata si apre in una citazione del celebre T cut, mostrando un dettaglio in ottone satinato. Oltre ad essere l’evocazione diretta ad un segno stilistico caratteristico di Givenchy, questo segno diviene landmark per chi percorre la grande via Cheongdam.
Ispirata all’Optical Art e alla lavorazione dei tessuti adoperati da Givenchy nelle ultime collezioni, la lamiera ondulata della facciata presenta fori irregolari che alla sera danno un immagine dell’edificio in constante divenire. Piuarch ha inteso esprimere proprio nella facciata l’elemento iconico e suggestivo che si facesse carico di rappresentare i valori che caratterizzano Givenchy. Per fare questo si è trasferito su scala urbana e scultorea la natura di un processo sartoriale: un cubo nero lucido che poggia su un piano terra interamente vetrato.
La superficie esterna ha un andamento in rilievo bombato, il metallo riflette e deforma la luce generando effetti cinetici/optical che fanno si che la facciata nel corso della giornata sembri in continuo divenire.
Il tema di questi elementi bugnati fa riferimento alla ricerca stilistica di Givenchy sui materiali, trasportato nella visione di Piuarch nei riferimenti all’arte italiana degli anni ’60: Lucio Fontana ed Enrico Castellani su tutti. Il punto di contatto tra l’arte optical italiana e Givenchy è proprio il segno impresso da Riccardo Tisci, il cui lavoro è percorso da continui riferimenti ai movimenti artistici tipici dell’arte italiana.

Materiali
I dettagli negli arredi e nella facciata sono pensati per esprimere un uso quasi sartoriale della materia. Il concept generale del progetto di interni si esprime attraverso una peculiare ricerca nei materiali: marmo calacatta, salanoir, pietra di Basalto, che vengono affiancate a degli elementi diversi per creare uno spirito elegante e allo stesso tempo contemporaneo. Particolare importanza è data alla scala interna rivestita di Marmo Sahara noir, staccata dal muro con rampe che salgono in direzioni diverse.

42 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The flagship store in Seoul is housed in a separate building located in the thriving shopping district of Gangnam-Gu. The boutique has an area of about 400 square meters on three levels and offers an exhibition of women's fashion, accessories, and men's fashion. The guidelines of the concept were taken from the Paris boutique designed by Riccardo Tisci, developing that theme for the first flagship store of the Maison in Asia. Piuarch expanded that spatial concept introducing the new concept...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client Givenchy Group
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops
    Lovers 42 users