Nozomi Sushi Bar

Valencia / Spain / 2014

249
249 Love 18,747 Visits Published

Spanish creative consultancy Masquespacio present their last project Nozomi Sushi Bar. The project realized in Valencia consists in the branding and interior design for the new sushi restaurant from José Miguel Herrera and Nuria Morell, both passionate by the Japanese culture and specialists in authentic traditional sushi.
The project in which Masquespacio began to work in January 2014 starts with a previous study of Japanese culture and the origin of sushi. A study in which was involved the whole team of the Spanish creative consultancy to understand and represent the Japanese culture through the brand image and specially through the interior of the new restaurant from José Miguel Herrera and Nuria Morell. The brand name Nozomi was chosen by the founders of this project being a ‘Japanese high speed bullet train’ and at the same time meaning ‘fulfilled dream’; two significances with which with José Miguel and Nuria felt identified and that create a duality present continuously through the whole project: “Emotional classic’ and ‘Rational contemporary’.
Starting with the brand image we can see how this duality is represented on one way as ‘Rational contemporary’ through the Western typography, while on the other the hiragana (Japanese writing) shows the “Emotional classic’ touch through its logo.
Now talking about the interior design of this local of 233 m2 we can see how it plays more intensely with the expressed duality. On one hand being ‘Rational contemporary’ through the pure state of concrete and grays, mainly present in the most structural parts such as walls, ceilings and floors. On the other hand the ‘Emotional classic’ aspect makes its introduction thanks to the carpentry, its hand finishes and the warmth of natural wood.
Arriving to the restaurant you can see how these two aspects are attracting the attention. The concrete from the façade and the entry that clearly represents the classic Japanese carpentry. Walking through the door of the restaurant it can be appreciated how a central cube creates two corridors toward the central lounge that incorporates both decorative elements as well as the bathrooms and the warehouse, creating a continuous and open flow very typical for the architecture of the Eastern country. On the aesthetic level we can see how a Japanese village street has been reinterpreted through different modules, traduced here into a market, pharmacy, doors and windows. The rooftops in turn interpret the most contemporary and rational part with a clearly Japanese inclination.
Ana Milena Hernández Palacios: “We have been studying photography from the most authentic Japanese streets with the aim to create a reinterpretation on a metaphoric way of those streets. During the execution of the project many people has been nominating it as a typical street from Kyoto, something that happened mainly because it is where the most traditional Japanese houses are preserved today.”
The idea behind the first part of the restaurant is to make the customer live the experience of walking through a Japanese street, while he is being stunned by its beauty and getting excited about the construction details of Japanese carpentry, before reaching the principal lounge where he could enjoy not only an authentic sushi, but at the same time a unique experience below a cherry-tree as if he sits in a Japanese courtyard. From his seat each diner looks up at the show created in the sushi bar that reinterprets a traditional sushi peddler, known as the first mobile fast food stall. In the meantime the cherry-tree’s flowers, inspired by the origami, bloom naturally.
Last but not least the private zone allows separate environments for major intimacy, without isolating the diner from the show projected more below and maintaining the shadows generated by the lightings, also inspired by the more minimal Japan, highlighting the irregular and unique carpentry.
Through this project Masquespacio illustrates its ability to work on projects from different cultures, showing their interest to study each project meticulously with the aim to create a unique history for clients and their consumers.

[ES]
La consultoría creativa española Masquespacio presenta su último proyecto Nozomi Sushi Bar. El proyecto realizado en Valencia consiste en el diseño de la imagen y el diseño de interiores del nuevo restaurante sushi de José Miguel Herrera y Nuria Morell, amantes de la cultura japonesa y especialistas del auténtico sushi tradicional.
El proyecto en el que empezó a trabajar Masquespacio en enero del 2014 parte desde el estudio previo de la cultura japonesa y la del sushi. Un trabajo en el que estuvo involucrado todo el equipo de la consultoría creativa española con el fin de poder entender y representar la cultura nipona en la imagen de marca y en especial en el interior del nuevo restaurante de José Miguel Herrera y Nuria Morell. El nombre Nozomi, escogido por los fundadores del proyecto es el de un ‘tren bala de alta velocidad japonés’ y a su vez significa ‘sueño cumplido’; Dos significados con los que José Miguel y Nuria se sentían identificados y que crean una dualidad presente de forma continua en el proyecto: ‘Clásico emocional’ y ‘Contemporáneo racional’.
Así partiendo por la imagen de marca podemos ver como esa dualidad se representa por una parte como ‘Contemporáneo racional’ mediante la tipografía occidental y ‘Clásico emocional’ a través del hiragana (escritura japonesa) del logotipo.
Llegando a hablar del interiorismo en este punto el diseño de interiores para este local de 233 m2 juega de una forma más significativa con la dualidad expresada. Por una parte contemporánea racional a través del estado puro del concreto y tonos grises sobre todo presentes en las partes más estructurales como paredes, techos y suelos, mientras que el clásico emocional hace su introducción gracias a la carpintería, sus acabados hechos a mano y la calidez de las maderas naturales utilizadas.
Así nada más llegar al restaurante se puede apreciar cómo se lucen esos dos aspectos; el concreto de la fachada y la entrada que claramente representa la carpintería clásica japonesa. Pasando por la puerta del restaurante se aprecia como un cubo central crea dos pasillos hacia la sala central que incorpora tanto elementos decorativos como baños y almacén, creando un flujo continuo y abierto muy típico de la arquitectura del país oriental. A nivel estética se puede ver como se ha reinterpretado una calle de un pueblo japonés representado a través de diferentes módulos que se traducen entre otros en un mercado, una farmacia, puertas y ventanas. Los tejados a su vez interpretan la parte más contemporánea y racional con una inclinación claramente nipona.
Ana Milena Hernández Palacios: “Hemos estado estudiando fotografías de las calles más auténticas japonesas con el fin de crear una reinterpretación de manera metafórica de las mismas. Con el tiempo para muchas personas se ha ido convirtiendo en una calle muy típica de Kioto, eso sucede sobre todo porque es donde se conservan las casas más tradicionales de Japón a día de hoy.”
La idea detrás de la primera parte del restaurante es hacerle vivir al cliente la experiencia de pasear por una calle japonesa, dejándose sorprender por su belleza y emocionándose con todos sus detalles constructivos, antes de llegar a la sala principal donde podrá disfrutar no sólo de la comida sushi autentica de primeras, sino vivir una experiencia única bajo un cerezo como si estuviera en un patio japonés. Desde su asiento aquí cada uno de los comensales levanta la vista hacia el espectáculo creado en la barra sushi que reinterpreta un puesto ambulante de sushi tradicional, conocido mundialmente por ser el primer puesto de comida rápida ambulante. Mientras tanto las flores del cerezo inspiradas en el origami florecen a su gusto.
Desde la zona privada por último se genera un espacio que permite separar ambientes para conseguir una mayor intimidad, sin aislar del todo el comensal del espectáculo proyectado más abajo y manteniendo el juego de sombras generado por la iluminación también inspirada en el Japón más minimalista, resaltando la carpintería irregular y única.
Con este proyecto Masquespacio demuestra su habilidad de trabajar en proyectos de otras culturas, mostrando sus ganas de estudiar cada proyecto minuciosamente con el fin de crear una historia única para el cliente y sus consumidores.

249 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Spanish creative consultancy Masquespacio present their last project Nozomi Sushi Bar. The project realized in Valencia consists in the branding and interior design for the new sushi restaurant from José Miguel Herrera and Nuria Morell, both passionate by the Japanese culture and specialists in authentic traditional sushi. The project in which Masquespacio began to work in January 2014 starts with a previous study of Japanese culture and the origin of sushi. A study in which was involved...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client Nozomi Sushi Bar
    • Status Completed works
    • Type Bars/Cafés / Restaurants / Interior Design
    • Websitehttp://www.nozomisushibar.com/
    Lovers 249 users