Casa Infinita

Babahoyo / Ecuador / 2014

37
37 Love 3,030 Visits Published

The project is located within a residential area of complex order and context in northern Babahoyo, the capital of de los Ríos Province, Ecuador. It consists of 5 bedrooms, a small interior courtyard and front courtyard leading onto the street with its central axis, the tree that will generate with its projected growth a transformation inside and outside. Its construction is based on a handmade construction process using local labor and materials, stacking a thousand square blocks of clay, wood and treated blocks. The fragmented natural lighting from the exterior wall is directed toward the center fading slowly inward, denoting a spiritual character, plus the austerity in the material palette and colors emphasizes this intention. An intention that evolves from a renovated home.


Obtaining a sober project with a clear and basic formal character, where virtually its exterior permeable screen separates the interior, not forgetting the meaning of the street as an extension of the house within the cultural and traditional framework of the population, in a dual order, between the grid and the dynamism of its openings helping the lightness of the wall, maintaining a sense of continuity with the sky, working with the positive tension with the environment, makes its way to a project more anchored in experiences.


An architecture that invites different types of emotions, within the pure, routine experiences, that nonetheless become different. It creates a memory of living nearer the context, a play of light and shadows, generating results in a reflection of the community of individual and collective improvement, where the effect of renewing with less, is a key point of inclusion to context, which is part of a -necessary?- vision. The city grows and diverts from the memories of youth where freedom was part of the visual sensations of the day.

37 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project is located within a residential area of complex order and context in northern Babahoyo, the capital of de los Ríos Province, Ecuador. It consists of 5 bedrooms, a small interior courtyard and front courtyard leading onto the street with its central axis, the tree that will generate with its projected growth a transformation inside and outside. Its construction is based on a handmade construction process using local labor and materials, stacking a thousand square blocks of...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client Magaly Villalba
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Lighting Design
    Lovers 37 users