Fremtidens Børnehjem

Kerteminde / Denmark / 2014

103
103 Love 12,516 Visits Published

The Children’s Home of the Future is a pioneering project for a new type of 24-hour care centre for marginalized children and teenagers. The project combines the traditional home’s safe environment with new pedagogical ideas and conceptions of what a modern children’s home is and which needs it should fulfil.


Brief description
The vision for the new institution is to establish a care centre that encourages social relations and a sense of community while at the same time accommodating the children’s individual needs – a place that they are proud to call their home and prepares them for their future path in life in the best possible way. The physical surroundings reflect a practice-oriented pedagogic approach, in which the architecture actively supports the staff’s daily work with children, who struggle with behavioural, social and mental health problems. The architectural design concept plays with familiar elements and shapes to create a homely environment in a modern and sustainable building that focuses on the residents’ and special needs.


Project description
The design for the new children’s home is based on the familiar basic shapes of the typical Danish home: the classic pitched-roof house and the dormer windows. The two elements are used in their most simplified form to create a recognisable exterior appearance and integrate the building into the surrounding residential area. They make up the project’s underlying architectural DNA, which expresses inclusion, diversity and an atmosphere of safety. This is reinforced by the use of domestic building materials, including clay tiles and wood cladding reminiscent of conventional weatherboarding.


By combining and applying the basic elements in a new and playful way the care centre is highlighted as an extraordinary place with its own identity. The basic geometric shape is modified by the distinctive dormer profiles in order to add spatial variation and functional flexibility to the interior organisation. The varying sizes and orientations of these “bonus spaces” allow for a wide range of applications such as reading and movie corners, a study for homework, areas for painting and crafting, common rooms for festive events etc.


The overall organisation consists of four interconnected houses. The elongated wings of the traditional institutional building are split up and contracted to form a compact building with offset volumes and to reduce the building scale. The overall organisation provides each age group with a self-contained, varied unit or its own “house” in connection with a central unit for flexible use. The layout aims at providing the residents with a sense of belonging to their unit – a homely base where they can retreat alone or in smaller groups.


Sustainability
The building is designed with aim of an optimized energy performance and indoor climate. By combining both passive (e.g. insulation, compact volume, inflow of daylight) and active (solar panels) solutions the building’s energy demand of 30,4 kWh/m2 per year meets the demands of the Danish Low Energy Class 2015 standards. Furthermore, by considering adaptability as a vital element throughout the entire design process the building is able to adapt to changing future needs regarding reorganization or new functions with a minimal use of resources. Typical institutional functions such as administration, staff rooms and storage are mostly located in the basement and on the 1st floor so that they get “lifted” out of the resident’s everyday life. The building’s rational organization ensures short distances and proximity between the different units. Thus, the personnel’s working procedures are incorporated effectively in the daily routines, thereby freeing more time for taking care of and spending time with the children – more home, less institution.

103 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Children’s Home of the Future is a pioneering project for a new type of 24-hour care centre for marginalized children and teenagers. The project combines the traditional home’s safe environment with new pedagogical ideas and conceptions of what a modern children’s home is and which needs it should fulfil. Brief description The vision for the new institution is to establish a care centre that encourages social relations and a sense of community while at the same time...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client KERTEMINDE MUNICIPALITY
    • Status Completed works
    • Type Kindergartens / Nursing homes, rehabilitation centres
    Lovers 103 users