Epée de bois Nursery

Paris / France / 2014

9
9 Love 1,264 Visits Published

This project consists in the extension and rehabilitation of a nursery for 24 children. The nursery is located on a very tight and narrow site, almost hidden by several very different looking buildings.


The extension of the nursery is an opportunity to give new coherence to the group of buildings. It is set against an existing building at the end of the courtyard, and is given a distinct visual identity as a clear, readable volume. A light exterior perforated shell protects the glass building which houses the nursery spaces and play terraces on the first level.


This exterior shell enables light to penetrate into the building; it undulates slightly to indicate the entrances. Views from the inside are thus created, so that the children can look out from the roof terrace which has become an open playground.


The nursery is built on three levels, the children occupying the ground -floor and first floor. Technical and private spaces are relegated to the basement. This level is lit by an English courtyard offering views on linear plantations at the base of the façades. A trellis encourages climbing plants to develop high into an envelope of light canvas. The latter acts as a visual protection from the windows of the nursery.  


 


[FR]


 


Le projet a pour but l’extension et la réhabilitation d’une crèche de 24 places en cœur d’îlot. Elle est située dans un terrain exigu à l’aspect général rendu confus par une multitude d’ouvrages disparates.


L’extension de la crèche représente l’opportunité de redonner cohérence à la composition d’ensemble. Elle se positionne ainsi volontairement en adossement du bâtiment existant en fond de cour dans une volumétrie lisible et unitaire. Une enveloppe légère et perforée protège l’extension largement vitrée accueillant les espaces d’éveil et terrasse de jeux au premier niveau.


L’enveloppe laisse filtrer regard et lumière, elle se soulève progressivement pour accentuer la légèreté recherchée tout en signalant les accès. Des vues sont ainsi créées pour laisser filer la vision des enfants depuis la toiture terrasse devenu un espace de jeux ouvert.


La crèche se déploie sur 3 niveaux, les enfants occupants le rez-de-chaussée et le premier étage. Les espaces personnels et techniques sont implantés en sous-sol. Ce niveau est éclairé par une cour anglaise dont le vues hautes donnent sur des plantations linéaires disposées en pied de façade. Une treille permet à la végétation de se développer dans la hauteur le long de l’enveloppe de toile légère.


Elle fait office de protection des vitrages et des vues depuis les espaces intérieurs de la crèche.

9 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project consists in the extension and rehabilitation of a nursery for 24 children. The nursery is located on a very tight and narrow site, almost hidden by several very different looking buildings. The extension of the nursery is an opportunity to give new coherence to the group of buildings. It is set against an existing building at the end of the courtyard, and is given a distinct visual identity as a clear, readable volume. A light exterior perforated shell protects the glass building...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client City of Paris
    • Cost 1 492 500 euros HT
    • Status Completed works
    • Type Kindergartens / Schools/Institutes / Interior Design / Lighting Design / Building Recovery and Renewal
    Lovers 9 users