Prince Philip Residence

Montreal / Canada / 2014

32
32 Love 3,294 Visits Published

This project involved the expansion of a spacious single-story Outremont residence built in the 1960s. Situated on a site with a steep incline and majestic view, the two-floor expansion was designed to offer a generous window on the horizon.


 The architectural concept involved the addition of living spaces in the form of a long ribbon situated laterally to and in line with the contours of the existing structure. This ribbon folds and unfolds, thus offering multiple views of the surrounding landscape.


 The interior comprises open adjoining living spaces bathed in natural light. The pale-hued textures and materials enhance the spacious aspect of the rooms.


 Clad in anthracite-coloured concrete panels, the cantilevered extension reflects in the St. Marc limestone-lined swimming pool, surrounded by the suspended deck in white-painted concrete. This mineral setting marries perfectly with the impressive canopy of mature maple trees that offer shade to this oasis at the heart of the city.      


 The extension takes advantage of the site’s unique topography, overlooking the pool and landscaped terrace like a mirador.

32 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This project involved the expansion of a spacious single-story Outremont residence built in the 1960s. Situated on a site with a steep incline and majestic view, the two-floor expansion was designed to offer a generous window on the horizon.  The architectural concept involved the addition of living spaces in the form of a long ribbon situated laterally to and in line with the contours of the existing structure. This ribbon folds and unfolds, thus offering multiple views of the...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Lighting Design / Building Recovery and Renewal
    Lovers 32 users