Intesa Sanpaolo office building

Turin / Italy / 2015

99
99 Love 34,342 Visits Published

The project for the new Intesa Sanpaolo head office is both an environmental and social laboratory and an urban project, with a discreet urbanity that unites it with the city’s inhabitants.
 
The building is located on the edge of the historic town center, near Porta Susa Station, at the N/E intersection of Corso Inghilterra with Corso Vittorio Emanuele II, and is set at the center of an exceptional concentration of public services and facilities on the metropolitan scale in a zone of ​​strategic importance for the city.
 
The adjoining garden, Giardino Nicola Grosa, has been upgraded and transformed into a playful space, with trees of different heights, lawns and neighborhood functions. Access to the garden from Corso Inghilterra is provided by a public gallery that traverses the entrance hall on the ground floor.
 
The tower, 166 meters high. is divided by infrastructure into 3 levels of parking garages, one of utility rooms and a low garden around which are laid out the company restaurant and kindergarten, while above ground it consists of 26 floors of offices and a floor for training which includes spaces and services open to the public.


Two volumes in particular reveal the tower’s public vocation. The lower is the multi-purpose, flexible conference room. It can be transformed into an exhibition hall, with concerts or performances as required thanks to movable loft and variable acoustics. It can accommodate 364 people. Higher up, the bioclimatic greenhouse, naturally ventilated, welcomes the public on three levels: the restaurant with the garden, the exhibition hall and the roof terrace.
 
To the east and west the building’s spine consists of elevators and stairs, contributing to the vital and varied effect of the design. To the south the staircase connecting the floors incorporates a vertical winter garden where creepers filter the light behind motorized façades.
 
The building is the result of advanced research intended to take advantage of the surrounding natural sources of energy (water, air, sunlight) and limit overall consumption. Ground water is used for cooling the offices. Solar energy is captured by the photovoltaic panels covering the tower’s whole south façade.
The ceiling height of the offices is 3.20 meters and they have optimized indirect lighting. Particular attention has been paid to the working conditions of employees in terms of quality of space, lighting and thermal comfort.
The double-skin glass façade makes it possible to limit heat loss in winter and is controlled in relation to the heat input through a system of apertures and solar screens with motorized louvers, which control irradiation and lighting in the work areas.
In summer, the cool night air is channeled inside through the double concrete floor slabs, absorbing its coolness and giving it out in the offices by day with the help of radiant panels.
The whole is controlled by probes linked to a technologically advanced BMS (Building Management System).
 
Like the snow-capped mountains that form the backdrop to the city of Turin, the tower is covered with bright white materials (glass, lacquered aluminum, opalescent glass) that make it almost immaterial and “luminescent,” like ice, forming subtle photosensitive variations and facets that change depending on the time of day and season.



[IT]
Il progetto per il nuovo centro direzionale Intesa Sanpaolo è al contempo un laboratorio ambientale e sociale ed un progetto urbano, di un’urbanità discreta che lo unisce agli abitanti della città.


L’edificio é situato ai margini del Centro Storico, in prossimità della stazione di Porta Susa, all’incrocio N/E del Corso Inghilterra con il Corso Vittorio Emanuele II e si inserisce al centro di una eccezionale concentrazione di servizi e attrezzature pubbliche a scala metropolitana in una zona di importanza strategica per la città.


L’adiacente Giardino Nicola Grosa é stato riqualificato e trasformato in spazio ludico, con alberi di differente altezza, prati e funzioni di quartiere. L’accesso al giardino dal Corso Inghilterra avviene tramite una galleria pubblica che attraversa la hall di ingresso a piano terra.


La torre alta 166 mt. si articola in infrastruttura in 3 livelli di parcheggio, un livello di locali tecnici e un giardino ribassato attorno al quale si sviluppano il ristorante aziendale e l’asilo nido, mentre fuori terra si compone di 26 piani di uffici, di un piano destinato alla formazione ma anche di spazi e servizi aperti al pubblico.


Due volumi in particolare attestano la vocazione pubblica della torre. In basso, la sala conferenze, polifunzionale e flessibile, che, grazie ad un solaio mobile e ad un’acustica variabile, si trasforma in sala espositiva, concerti o spettacoli a seconda delle necessità e può ospitare 364 persone. In alto, la serra bioclimatica, ventilata naturalmente, che accoglie il pubblico su tre livelli: il ristorante con il giardino, la sala espositiva e la terrazza panoramica.


Ad est e ad ovest la spina dorsale composta di ascensori e scale contribuisce alla vivacità e all’effetto “dentelle” del progetto mentre a sud la scala di collegamento tra i vari piani incorpora un giardino d’inverno verticale in cui i rampicanti filtrano la luce dietro facciate motorizzate.


L’edificio è il risultato di una ricerca avanzata volta a sfruttare al meglio le fonti naturali circostanti di energia (acqua, aria, sole) e a limitarne il consumo complessivo. L'acqua di falda viene utilizzata per il raffrescamento degli uffici. L'energia solare viene catturata da pannelli fotovoltaici che rivestono l'intera facciata sud della torre.
Gli uffici hanno un’altezza di 3,20 m e dispongono di un’illuminazione indiretta ottimizzata. Particolare attenzione è stata posta alle condizioni di lavoro dei dipendenti in termini di qualità di spazio, di luce e di comfort termico.
La facciata vetrata a doppia pelle permette di limitare le dispersioni termiche in inverno e viene regolata in funzione degli apporti termici attraverso un sistema di aperture e schermature solari a lamelle motorizzate, che controllano l’irraggiamento e la luce nelle aree di lavoro.
In estate l'aria fresca notturna viene incanalata all'interno dei doppi solai in cemento che ne assorbono la freschezza per restituirla di giorno negli uffici con l’aiuto di pannelli radianti.
L'insieme e’ gestito da sonde collegate al BMS (Building Management System) tecnologicamente più avanzato.


Come le montagne innevate sullo sfondo della città di Torino, la torre è rivestita di materiali bianchi e vivaci (vetro, alluminio laccato, vetro opalescente) che la rendono quasi immateriale e “luminescente” come il ghiaccio formando sottili variazioni e sfaccettature fotosensibili che cambiano a seconda del momento della giornata e della stagione.

99 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project for the new Intesa Sanpaolo head office is both an environmental and social laboratory and an urban project, with a discreet urbanity that unites it with the city’s inhabitants.  The building is located on the edge of the historic town center, near Porta Susa Station, at the N/E intersection of Corso Inghilterra with Corso Vittorio Emanuele II, and is set at the center of an exceptional concentration of public services and facilities on the metropolitan scale in a zone of...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2007
    • Work finished in 2015
    • Client Intesa Sanpaolo
    • Status Completed works
    • Type Business Centers / Banks
    • Websitehttp://www.rpbw.com
    Lovers 99 users