Redline

La Seyne-sur-Mer / France / 2014

16
16 Love 2,075 Visits Published

The obsession to always be able to see the sea from where we live on the coast guides our pens from the first sketches and never fails to inspire another way of building. As such the Redline plot could not have tolerated a single, solid block, which would have obstructed the views of the surrounding housing and prevented half of the 59 housing units from having a view of the sea. Using this site survey as a starting point, and setting our sights on the north where the Bay of Toulon is curled up, a building that splits in two along a patio running from east to west was drawn.


This east/west spatial organisation grants a multiplicity of amenities with apartments that have both front and rear facing views and an outdoor patio designed to ventilate and make the most of the vista. The belvedere, a sort of socially acceptable window into the city, serves as a vantage and lookout point.


Every century has its period of reconstruction. Twenty-five years after the closure of the shipyards (1989), La Seyne-sur-Mer is undergoing a real reconversion to diversify its activities, particularly beach tourism. This economic development is encouraging the Var resort to redevelop its wasteland and restore its urban spaces on the coast along which runs the splendid Toussaint-Merle promenade.


The Redline - 59 apartments ranging from studios to 5-rooms - is a part of this urban revival. Facing towards Toulon and the Bay of Vignettes, one of the largest in Europe, the Redline is set slightly back from the future Autumn Garden located on the site of the former shipyards. It comprises three separate parts with its base, a forged and sculpted mass of concrete, onto which two wings have been erected.


The project may also be differentiated in its consideration for its users and the environment, satisfying:


Comfort requirements: all apartments have front and rear facing views and are naturally ventilated so there is no “rear façade” as such. The width and depth of the terraces offer clear and unobstructed views out onto the seafront. The aerial walkways are made of pre-stressed concrete; they enable access to the east apartments, as the lifts are located in the west building.


The prerogatives of the town: the external façades are punctuated with separations, which serve as storage cupboards so as to avoid any visual pollution from the streets.
Standards of diversity and sustainable development: the central patio has been landscaped onto a concrete slab (impermeability, drainage, weather-proofing). Below this there is a well-ventilated parking lot and business premises on the ground floor.
The patio, belvedere and walkways invite contemplation of the landscape - on one side the Autumn Garden and on the other the Bay of Toulon.


 


[FR]


Du croquis à la réalisation


L’obsession de voir la mer d’où l’on habite en bordure de littoral à ceci de permanent qu’elle guide le stylo des premiers croquis et incite toujours à bâtir autrement. Ainsi la parcelle du Redline ne pouvait-elle supporter un monobloc qui aurait obstrué les perspectives des logements alentours et interdit à la moitié des 59 logements d’avoir une vue sur la mer. Partant de cet état des lieux, et visant le nord ou se love la rade de Toulon, un bâtiment qui se divise en deux sur un patio transversal a été dessiné.


Cette organisation spatiale Est/Ouest autorise une multiplicité d’agréments : des logements traversant, un patio végétal conçu pour ventiler et admirer l’horizon. Le belvédère sert de signal et de poste d’observatoire aux habitants, sorte de fenêtre urbaine socialement compatible.


 À chaque siècle sa période de reconstruction. Vingt cinq ans après la fermeture des  chantiers navals (1989), la Seyne-sur-Mer opère une réelle reconversion pour diversifier ses activités, notamment le tourisme balnéaire. Cette reconquête économique incite la station varoise à réhabiliter ses friches pour réaménager ses espaces urbains sur le littoral où coule le beau cours Toussaint-Merle.


Le Redline - 59 logements du studio aux 5 pièces - participe à ce renouveau urbain. Face à Toulon et à la rade des Vignettes, l’une des plus grandes d’Europe, le Redline se place en léger retrait du futur Jardin d’Automne implanté  sur le site des anciens chantiers navals.  Il se compose de trois volumes distincts : le socle, masse de béton matricé et sculpté, sur lequel se dressent deux ailes.


Le programme se distingue également par sa bienveillance constructive vis à vis des usagers et de l’environnement en répondant :


Aux besoins  de confort : tous les appartements sont traversant et ventilés naturellement ne créant pas « de façade arrière ». La largeur et la profondeur des terrasses offrent une vue dégagée et protégée sur le front de mer.  Les promenades aériennes sont réalisées en béton précontraint, elles permettent l’accès aux logements Est car les ascenseurs sont situés dans le bâtiment Ouest.


Aux prérogatives de la ville : les façades extérieures sont ponctuées de séparatifs qui tiennent lieu de placards de rangements afin d’éviter toute pollution visuelle depuis la rue.
Aux normes de mixité et de développement soutenable : le patio central est végétalisé sur dalle béton (étanchéité, drainage, isolation). En dessous se loge un parking aéré et un local de commerce à RDC.
Le patio, le belvédère, et les passerelles invitent à la contemplation du paysage, d’un côté le Jardin d’Automne, de l’autre la Rade de Toulon.

16 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The obsession to always be able to see the sea from where we live on the coast guides our pens from the first sketches and never fails to inspire another way of building. As such the Redline plot could not have tolerated a single, solid block, which would have obstructed the views of the surrounding housing and prevented half of the 59 housing units from having a view of the sea. Using this site survey as a starting point, and setting our sights on the north where the Bay of Toulon is curled...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client Constructa
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    Lovers 16 users