Riviera Bar

São Paulo / Brazil / 2013

24
24 Love 2,948 Visits Published
Open in 1949, the Bar Rivieira, during the 60’s and 70’s had been an important meeting place for the intellectual left of São Paulo – a type of piéce de résistance during the Brazilian military regime. Living through the glorious epoch, already quite decadent, the establishment had closed its doors. A new undertaking by Facundo Guerra, in 2013, he had decided to reopen the Rivieira and the project, exactly where it had previously been located, recuperating the spirits of days gone by, with elements that recaptured the modernist architecture of that building in which it is installed, located at the beginning of Avenida Paulista, the main street of the city. The initiative is partnered with Alex Atala, chef of DOM, one of the most prestigious restaurants in the world of contemporary gastronomy. Commanding the kitchen of Rivieira, daily, is his disciple Luciano Nardelli. In the same way that the menu offers traditional drinks, the food as well brings the classic dishes of the São Paulo night-life delicately re-elaborated with a creative contemporary touch. The curved lines of the glass bricks of the façade are transported to the inside. The result is a sinuous counter – done in Corian resin – registered throughout the ground floor. In the center, the waiters and barmen serve the public; and around them the clients can openly see the whole space, seeing all of the people in the enclosure. Besides the counter in an organic shape, the restrooms are located on this floor as well. A sculpture-like staircase – originally from the space – takes us to the first floor, where there is the large salon on the restaurant and the kitchen. The organization of the site is done by a curved wooden gable which separates the restaurant from all the technical and preparation areas. On the first floor, there are nightly shows with live music, as in a jazz club. Thus, the project incorporates a small infrastructure for a dismountable stage in the center of the space, as well as a light and sound control room, and a wooden shell for the acoustics. The choice of the furniture privileged pieces of classic modern design, such as the Bertoia bar stools on the ground floor and the Danish 7 Series chair, by Arne Jacobsen. The layout of the entire space can easily be rearranged according to use. The material chosen, such as the dark wood for the walls, sought to create a cozy atmosphere for the bar. The granilite floor (a mixture of marble, granite, sand, cement and water) and the resin and rock are resistant, taking into consideration the intense use of the spaces. While the ground floor looks to the inside, with its more informal ambient, the first floor has large glass Windows from where it is possible to see the high tunnels and avenues, creating a relationship with the surrounding urbanity. All of the architectural intervention was done in a simple and bare manner so as not to lose the characteristics of the place avoiding a luxurious connotation.

[PT]
Aberto em 1949, o Bar Riviera se tornou nos anos 60 e 70, um importante ponto de encontro de intelectuais da esquerda de São Paulo – espécie de lugar de resistência durante a ditadura militar brasileira. Passando a sua época gloriosa, já muito decadente, o estabelecimento fechou suas portas. Uma nova empreitada de Facundo Guerra, em 2013, decidiu reabrir o Riviera e o projeto, no mesmo local onde funcionava anteriormente, recupera o espírito dos tempos áureos, com elementos que remetem a arquiteta modernista do prédio no qual está instalado, localizado no começo da Avenida Paulista, principal rua da cidade. A iniciativa tem a parceria de Alex Atala, chefe do DOM, um dos mais prestigiados restaurantes do mundo de gastronomia contemporânea. Comandando a cozinha do Riviera, todos os dias, está seu discípulo, Luciano Nardelli. Assim como as opções de bebidas, que resgatam drinks tradicionais, o cardápio de comidas traz pratos clássicas de bares de São Paulo, delicadamente reelaborados e com toques criativos contemporâneos. As linhas curvas do tijolo de vidro da fachada são transpostas para o interior. O resultado é um sinuoso balcão – feito de resina Corian – inscrito em todo o espaço do térreo. No centro, os garçons e barmans fazem o atendimento; em volta, os clientes enxergam integralmente o espaço, vendo todas as pessoas no recinto. Além do balcão em formato orgânico, banheiros estão localizados nesse piso. Uma escada com formato escultórico – original do espaço – leva ao primeiro andar, onde ficam o grande salão do restaurante e a cozinha. A organização da planta é feita por uma empena curvilínea de madeira que separa a área do restaurante de todas as áreas técnicas e de preparado. No primeiro piso acontecem, todas as noites, shows de música ao vivo, como em um jazz club. Assim o projeto incorporou uma pequena infraestrutura para concertos como um palco desmontável no centro do espaço, além de sala de controle de luz e som e um forro acústico de madeira. A escolha do mobiliário privilegiou peças clássicas de design moderno, como as banquetas Bertoia do bar no térreo e a cadeira dinamarquesa Série 7, de Arne Jacobsen. O layout de todo o espaço pode ser facilmente rearranjado conforme o uso. Os materiais escolhidos, como a madeira escura das paredes, buscaram criar uma atmosfera aconchegante para o bar. O piso de granilite e os balcões de resina e pedra são resistentes considerando o intenso uso do espaços. Enquanto o andar térreo volta-se para dentro, com um ambiente mais informal, o primeiro andar tem grandes janelas envidraçadas, de onde é possível ver do alto túneis e avenidas, criando uma relação com o entorno urbano. Toda a intervenção arquitetônica foi feita de forma simples e despojada para não perder as características do lugar, evitando uma conotação luxuosa.
24 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Open in 1949, the Bar Rivieira, during the 60’s and 70’s had been an important meeting place for the intellectual left of São Paulo – a type of piéce de résistance during the Brazilian military regime. Living through the glorious epoch, already quite decadent, the establishment had closed its doors. A new undertaking by Facundo Guerra, in 2013, he had decided to reopen the Rivieira and the project, exactly where it had previously been located, recuperating the spirits of days gone by, with...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Bars/Cafés
    Lovers 24 users