Redux House

Bragança Paulista / Brazil / 2013

214
214 Love 15,271 Visits Published
Redux House is located in the countryside of São Paulo, Itatiba, in a gated community called Quinta da Baroneza. The open land, on a downwards slope terrain and with a west facing view, is on the edge of a large environmental preservation area of a native forest, aspects which determined the implantation as well as the residence’s architectural parti.  
 
The house was built on the highest level possible, respecting the existing topography in order to could gain the view of the sunset and the vegetation with the least impact on the surroundings. 

The project is composed of a slab floor, 4 programmatic boxes and a slab ceiling. Externally to the slab of the floor there appears a great concrete volume, pool and deck, which is projected along the decline of the site and terminates floating through a small although striking span.

The slab of the floor, at 50cm above the ground is supported by beams set back, intensifying the delicate shape in which the projected was implanted onto the land. Visually, the house seems to float. The program was divided into four programmatic blocks. The first block contains the intimate area (4 bedrooms and sauna), the second only has the master suite. On the third we have the services area (kitchen, laundry room, sitting room, bathrooms and maids rooms). Finally, in the last block we have the garage and the technical area.

The distribution of the blocks in the slab floor created interstitial spaces, configuring circulation, terraces and the large space for the living room. This latter, enveloped by a skin of glass with sliding panels open and create a dialogue between the internal and external (native forest and the west). The slab of the roof, the same size as the slab on the floor, overlaps the programmatic volumes which, because of the different heights, here it leans on the roof there it has a reduced ceiling height. The emptiness between the volumes and the slab create an inner rhythm and, simultaneously, makes it possible to have improved natural lighting in the house.

The two main volumes that include the bedrooms are completely clad in vertically slatted wooden panels which open almost entirely. In the day, the panels filter the sunlight creating a texture of light and shade and, at night, it transforms the boxes into large lanterns which light up the land.

[PT]
A Casa Redux localiza-se no interior de São Paulo, Itatiba, no condomínio chamado Quinta da Baroneza. O terreno aberto, em declive e com vista para o poente faz limite com uma grande área de preservação ambiental de mata nativa, o que determinou tanto a implantação como o partido da residência.

A casa foi locada na cota mais alta possível, respeitando as curvas de nível existentes para, dessa forma, ganhar a vista para o por do sol e para a vegetação com o menor impacto do projeto no entorno.

O projeto constitui-se por uma laje de piso, quatro caixas programáticas e uma laje de cobertura. Externamente à laje do piso surge um grande volume de concreto, piscina e deck, que se projeta ao longo do declive do terreno e termina flutuando através de um pequeno, porém marcante, balanço.

A laje do piso, elevada 50 cm do solo, apoiada em vigas recuadas, intensifica a forma delicada em que o projeto foi implantado no terreno. Visualmente, a casa parece flutuar. O programa foi dividido em quatro blocos programáticos. O primeiro bloco contém a área íntima (quatro dormitórios e sauna), o segundo somente a suíte principal. No terceiro está contida a área de serviço (cozinha, lavanderia, sala, banheiro e quartos dos empregados). Por fim, no último bloco, a garagem e a área técnica.

A distribuição dos blocos na laje do piso criou espaços intersticiais, configurando assim circulação, varandas e o grande espaço da sala de estar. Este último, envolto por uma pele de vidro com folhas de correr, abre-se criando um diálogo entre o interior e o exterior (mata nativa e o poente). A laje de cobertura, do mesmo tamanho da laje do piso, sobrepõe-se aos volumes programáticos que, pelas diferentes alturas, ora tocam cobertura, ora têm seu pé direito reduzido. Os vazios entre os volumes e a laje criam um ritmo interno e, ao mesmo tempo, possibilitam melhor iluminação natural no interior da construção.

Os dois principais volumes que compreendem os dormitórios são totalmente revestidos por painéis ripados verticais de madeira que se abrem quase que totalmente. De dia, os painéis filtram a luz no interior da casa criando uma textura de luz e sombra e, à noite, transformam as caixas em grandes lanternas que iluminam o terreno.
214 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Redux House is located in the countryside of São Paulo, Itatiba, in a gated community called Quinta da Baroneza. The open land, on a downwards slope terrain and with a west facing view, is on the edge of a large environmental preservation area of a native forest, aspects which determined the implantation as well as the residence’s architectural parti.   The house was built on the highest level possible, respecting the existing topography in order to could gain the view of the sunset and the...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2009
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 214 users