Four houses in Baleia

São Sebastião, São Paulo - Brasil Baleia / Brazil / 2012

37
37 Love 4,029 Visits Published
Four houses in front of Baleia Beach, on the northern coast of São Paulo. As a weekend house all the ground floor spaces are connected to promote social interaction, a patio increases the spatiality of the house, bringing diagonal views and light.

To assure privacy the houses are slightly unaligned. Though the houses are very close to each other, vertical gardens are used on the blind walls of the neighbors, attenuating the effect of proximity. Large glass panels slide completely outside the house, erasing the boundaries between the interior and the landscape.

In front of each terrace there’s a swimming pool with a Jacuzzi, and a sauna on the basement. A barbecue space is in retreat of the terrace, contiguous to the living room.

The stairs are bathed in natural light in all the three floors, a glass wall used as partition. On the first floor hosts and guests are separated by a bridge next to the patio, the master bedroom with a generous view of the sea. Each bathroom has natural light brought by zenithal openings. The second floor has a home theater and a sunbathing deck above the master bedroom.

The cross section of the house stimulates natural ventilation, avoiding the use of air conditioning during summer. All the materials bring a warm sensation to the spaces, as the brick of the façades, natural fibers of the carpets or the wood flooring of the upper floors.

We also did the interior design of one of the houses. The furniture is mainly composed by vintage Brazilian pieces, as the Mole armchair by Sérgio Rodrigues. The studio designed the table and the large bench of the living room. The client is an art collector, with pictures by Leonardo Kossoy , a painting by Christian Lemmerz and some pieces of popular Brazilian craftsmanship.

The landscape design was thought to use luxuriant tropical plants that protect from the view of the neighbors and accentuate the untouched character of this remote beach.
37 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Four houses in front of Baleia Beach, on the northern coast of São Paulo. As a weekend house all the ground floor spaces are connected to promote social interaction, a patio increases the spatiality of the house, bringing diagonal views and light. To assure privacy the houses are slightly unaligned. Though the houses are very close to each other, vertical gardens are used on the blind walls of the neighbors, attenuating the effect of proximity. Large glass panels slide completely outside the...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 37 users