Asilo Nido "Barbapapà"

progetto per un Nido d'infanzia e Centro bambini genitori annesso Vignola / Italy / 2009

15
15 Love 3,100 Visits Published

A ridosso delle prime balze collinari del vignolese, il nuovo asilo nido occupa una posizione nodale nella più ampia cornice insediativa del settore nord-ovest della città. La volontà di contenere al minimo l’impatto volumetrico ha determinato la scelta di un unico piano inclinato, con copertura vegetale, sotto cui è sistemata la maggior parte delle funzioni. Integrato con il paesaggio, l’intero impianto si manifesta quasi esclusivamente per la delicata trama della superficie vetrata e policroma, che configura il fronte delle quattro sezioni. La concezione del nuovo asilo nido attinge ad una decisa sensibilità verso i temi dell’integrazione paesaggistica e sostenibilità ambientale, preparando i piccoli ad una più cosciente partecipazione nella gestione dell’ambiente umano. Una serie di soluzioni, che vanno dal pacchetto di copertura, all’inserimento di sonde geotermiche in profondità determinano il controllo del comfort, integrato dall’ accumulazione e produzione energetica dei pannelli fotovoltaici e dal recupero delle acque piovane, immagazzinate per l’irrigazione dei giardini e per l’alimentazione della rete sanitaria. (ccdstudio)


english text 


The project of Kindergarten “Barbapapà” was designed to a notice competition for project financing, in 2006, proposed by Vignola’s municipality. The program consisted in the space for 60 children divided in four classroom. The area is located on the border of urban development, on the hill up the city, not so much far to the historical centre. The natural environment induced specific assessments to preserve this atypical part of the landscape in the Emilia Romagna’s region. The project aimed to be an architectural expression of mature consciousness about the sustainable themes. This value was found in the all possible relationships with surroundings. The architectural project start to this point and express this principal theme in all his part, to transmit the sustainable value to all his young guests. Reduce the impact of the volume
A green vegetable plan was raised from the ground to accept below it, the protected spaces for the children, and to reduce the visual impact of the volume, entered in the hill, from the urban street below 


Control the comfort inside
The green deck ensures to maintain a good thermal insulation, to preserve the environmental comfort with a terrain package placed on top of the roof’s wood structure.


Capture energies from the environment
The satisfying of daily needs is pursued through natural resources. The appropriate glass’s openings, used for all the length of the facade, are studied to permit at the filtered sun to enter properly during different times of day and to heat the space inside. 


Other resource heat was captured by two different devices: geothermal probes placed inside bulkhead trigger an heat exchange between the ground and thermal pump;


Photovoltaic panels are putted in a compartment on the metal roof in copper that cover the other spaces of the kindergarten;


Other resource is the rainwater that is collected in to special tank, reused for the irrigation and for the sewage water in the bathrooms.


Colors, materials, design of the spacial shape were studied and used in this building to express all sustainable system in a consistent contemporary architectural language.

15 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A ridosso delle prime balze collinari del vignolese, il nuovo asilo nido occupa una posizione nodale nella più ampia cornice insediativa del settore nord-ovest della città. La volontà di contenere al minimo l’impatto volumetrico ha determinato la scelta di un unico piano inclinato, con copertura vegetale, sotto cui è sistemata la maggior parte delle funzioni. Integrato con il paesaggio, l’intero impianto si manifesta quasi esclusivamente per la delicata...

    Project details
    • Year 2009
    • Work started in 2007
    • Work finished in 2009
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client cooperativa sociale Società Dolce
    • Contractor CIPEA
    • Cost 2.545.000
    • Status Completed works
    • Type Kindergartens
    Lovers 15 users