Casa #01

Gulpilhares / Portugal / 2014

96
96 Love 6,222 Visits Published
EN It is a building consisting of two distinct adjacent and interrelated volumes, the housing itself - consisting of two storeys plus a penthouse – and a garage. Although the volume, apparently, is being treated as a solid monolith, it is fully traversed, with vertical and horizontal voids, with the purpose of creating strong visual relations with its contiguous exterior spaces, and allowing the light to enter through the entire house. On the ground floor are the social and service areas, plus, in the northwest, there is a 'body' attached, to be used as a garage. The entire floor is opened, from north to south, allowing social spaces relate frankly to their outdoor spaces of natural expansion. The 1st floor consists of three bedrooms, all are connected by their exterior, by a balcony, with the dual function of solar and privacy control device, by means of a wooden grid supported on a metal beam structure. In the penthouse, is located a reading/study area, divided in two levels, connected exteriorly by a panoramic path, surrounding a small green roof. Inserted within a previous volumetric urban plan defined by a set of rules, the building aims to provide a unique spatial experience, and achieve a thorough response to its climatic requirements, for, through correct bioclimatic performance, offer, natural and passively, the desired thermal/lighting comfort. ES Trata-se de um edifício composto por duas volumetrias distintas adjacentes e interdependentes, a habitação propriamente dita - constituída por dois pisos acrescidos de um andar recuado – e uma garagem. Apesar de a volumetria ser, aparentemente, tratada como um monólito sólido, é totalmente atravessada, no seu interior, por vazios horizontais e verticais com o propósito de criar fortes atravessamentos luminosos e relações visuais com o exterior, fazendo com que os vazios se prolonguem para fora, através dos espaços contíguos às suas fenestrações mais francas e pela criação de pontos estratégicos de penetração solar. No piso térreo encontram-se as áreas sociais e de serviços, acrescido, no ponto noroeste do terreno, de um ‘corpo’ anexo, a ser utilizado como garagem. Todo o piso é vazado, de Norte a Sul, permitindo que os espaços sociais se relacionem francamente com os seus espaços exteriores de expansão natural. O 1º piso é composto por três quartos, todos estão ligados, pelo seu exterior, por uma galeria visitável, com a função dupla de dispositivo de controlo solar e de privacidade, através de uma grelha em madeira apoiada numa estrutura de suporte em perfis metálicos. No andar recuado localiza-se um espaço de leitura/estudo, dividido em dois níveis, e ligado exteriormente por um percurso panorâmico, em torno de uma pequena cobertura ajardinada. Inserido no contexto de um plano previamente delimitado por um conjunto de regras volumétricas, o edifício tem o objetivo de proporcionar uma vivência espacial original, além de fornecer uma resposta criteriosa aos seus requisitos climáticos, para, através de um correto desempenho bioclimático, oferecer, natural e passivamente, o conforto térmico e luminoso desejado.
96 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    EN It is a building consisting of two distinct adjacent and interrelated volumes, the housing itself - consisting of two storeys plus a penthouse – and a garage. Although the volume, apparently, is being treated as a solid monolith, it is fully traversed, with vertical and horizontal voids, with the purpose of creating strong visual relations with its contiguous exterior spaces, and allowing the light to enter through the entire house. On the ground floor are the social and service areas, plus,...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    Lovers 96 users