Narigua House

El Jonuco / Mexico / 2013

224
224 Love 16,702 Visits Published
We find Narigua House in “El Jonuco” a beautiful place where we enjoy from 360º of spectacular views. This mountain-enclosed neighborhood reminds us of numerous mexican towns where tall mountains limit the valley where its inhabitants settle. Here, its residents live alongside with the typical vegetation and wildlife found in northern México. The site is densely populated by local trees that pose a serious design challenge: A house that enjoys the view of the mountains while respecting the existing ecosystem. Because of the horizontal growt of the cedar trees that block the view, a “forest of columns” is not an option. The only possible solution is to lift the house and make it fly above the tree tops. A mild slope road reaches the ground floor, 10m above the road, where all the esencial spaces are located. To preserve the existing greenery the floorplan is divided into zones that get around a group of old cedar trees. Because each level responds to different conditions each plan, in itself simple, is different to the others. The building is divided in three different volumes. The first one contains the garage and storage spaces. The entrance hall, master bedroom and the staircase to the lower level are located in the second volume while the third volume contains the kitchen, service and social areas. Outdoor life ocurrs on the west side of the house in a group of terraces that overlook the focal point of the residence: two spectacular mountains that almost touch. The lower level serves as a plinth for the groundfloor and contains a number of “recyclable” chambers with furniture that allows them to transform into the guest bedrooms. This floor also contains two half-buried technical rooms that free the rooftop to enjoy an enormous belvedere surrounded completely by the landscape. Contrary to its massive exterior image, inside the house the transparency of the glass makes the exterior views part of everyday life. Windows dialogue with thick walls, flat roofs and the timber beams we find in tradicional mexican architecture. The material palette gives the project a rustic, timeless appereance that serves as background for various objects. Antiques live alogside with contemporary furniture while the paralell world of paintings, masks and sculptures claim our attention. The house’s treasures allure our eyes to stay inside before scaping to the natural scenario on the other side of the glass. The different elements of the program, placed in a juxtaposition of volumes define the complex image that emerges from a simple distribution. The colored walls and enormous floor to ceiling windows reflect the landscape and make the house dissapear. When seen from a distance it is easy to mistake Narigua for a geological accident. The roads and walls are paved with the stones of the land and the colors of its dirt, its form contrasts with the mountains and trees. Narigua house is a stone work humbly placed in an impressive landscape. [ES] La casa Narigua se localiza en El Jonuco, una región con 360º de vistas espectaculares. Este lugar encerrado entre montañas nos recuerda a numerosas poblaciones mexicanas, donde altos cerros delimitan el valle donde se asientan sus habitantes. Aquí los colonos conviven con la vegetación y fauna típica del noreste mexicano. El terreno se puebla de enormes árboles que plantean un serio problema de diseño: Una casa que disfrute de la vista de las montañas a la vez que respeta la vegetación. La horizontalidad de los cedros que condicionan las visuales hacen inviable un "bosque de columnas". La única opción posible es que la casa vuele y se ubique en una cota más alta que los árboles del solar. Una ligera pendiente salva las copas a 10m por encima del acceso, desde donde la "planta noble" los espacios esenciales de la casa, libres de barreras y obstáculos. Respondiendo a su entorno, la casa se zonifica y conserva los grupos de cedros que existen en el sitio desde hace décadas. Cada nivel responde a distintas condicionantes. Cada planta, en sí misma simple, es diferente a las demás. El edificio se divide en tres prismas. En el primero se localiza el estacionamiento y las zonas de servicio. En el segundo se ubica el vestíbulo, la habitación principal y las comunicaciones hacia el nivel inferior. En el tercero encontramos la cocina, los servicios y el área social. Al oeste una serie de terrazas concentran la vida al aire libre y miran el choque de montañas que sirve de foco de atención a la casa. La planta inferior sirve de basamento a las terrazas de la planta noble y contiene varias piezas "reciclables", con mobiliario pensado para transformarlas en las habitaciones de visitas. El semisótano contiene también zonas técnicas soterradas que liberan la azotea para que una terraza-mirador nos envuelva del paisaje circundante. En contraste con su masiva imagen exterior, dentro de la casa la transparencia convierte al paisaje en parte de la vida cotidiana. El vidrio dialoga con los grandes muros, techos planos y estructuras de madera tradicionales de la arquitectura mexicana. La combinación de materiales otorga al proyecto una rusticidad atemporal que sirve de escenario para objetos de muy distinta procedencia. Antigüedades conviven con piezas contemporáneas mientras los mundos paralelos en cuadros, máscaras y esculturas reclaman su atención. Los objetos le dan a nuestra mirada razones para quedarse dentro de los espacios antes de escapar a la naturaleza del otro lado del cristal. Las piezas del programa, ordenadas en un juego de volúmenes superpuestos, definen su aspecto y le otorgan la complejidad que nace de su sencilla distribución. Apoyada por los enormes ventanales que a la vez que miran reflejan el paisaje; a lo lejos es dificil notar que más que un accidente geológico Narigua es una casa más. La textura de sus extiende la piedra del lugar, su forma es contraste para montañas y valles. Como Narigua, la casa es escultura en piedra implantada con humildad en un entorno admirable.
224 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    We find Narigua House in “El Jonuco” a beautiful place where we enjoy from 360º of spectacular views. This mountain-enclosed neighborhood reminds us of numerous mexican towns where tall mountains limit the valley where its inhabitants settle. Here, its residents live alongside with the typical vegetation and wildlife found in northern México. The site is densely populated by local trees that pose a serious design challenge: A house that enjoys the view of the mountains while respecting the...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 224 users