Shirokane House

Minato / Japan / 2013

47
47 Love 4,528 Visits Published
The small site is located in a typical Tokyo urban residential area, where houses are closely built up. A pursuit of internal spaces in this house, as a result, changes the Tokyo cityscape a little. An area for one floor is usually desired as large as possible, in particular, in such a narrow site. For this house, the first floor area is small due to the parking space and the second floor is, instead, larger. The outer appearance is examined based on ceiling height, slant line regulations for a building shape. There are basic requirements for a house, where people live, such as privacy protection and ample daylight and ventilation. It, however, takes a little ingenuity to satisfy such requirements under a given condition that a site is surrounded by the neighboring buildings. For the site, the southern site across the road is “tentatively” a parking space and no one can tell what will happen in the future. The daylight is, therefore, taken in from the above as much as possible and it is brought downstairs. The living room is on the top floor. The roof terrace facing the blow-by above the living room and the terrace connected with the living room take daylight and air in the house and the light falls on the dining and kitchen room downstairs. The irregular shape at the corner of the site allows the house continuously to keep privacy as well as daylight and ventilation. The building looks quiet only with the entrance on the south façade, it embraces expressive internal spaces where light and shadow change by the minute. Material Information Exterior Finish : cedar forms exposed concrete Roof : exposed concrete Floor : walnut flooring Wall : plasterer / cedar forms exposed concrete Ceiling : acrylic emulsion paint + plaster board
47 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The small site is located in a typical Tokyo urban residential area, where houses are closely built up. A pursuit of internal spaces in this house, as a result, changes the Tokyo cityscape a little. An area for one floor is usually desired as large as possible, in particular, in such a narrow site. For this house, the first floor area is small due to the parking space and the second floor is, instead, larger. The outer appearance is examined based on ceiling height, slant line regulations for...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 47 users