Carmen Martín Gaite

Madrid / Spain / 2013

33
33 Love 6,606 Visits Published

The building “Carmen Martín Gaite” is the first one of the Getafe Campus extension of the Madrid Carlos III University. Our arrangement, winner of the urban planning contest, lays the buildings on both sides of a linear park that organizes the pedestrian traffic of the campus. This first building settles the front of Madrid Street, connecting itself by means of a walkway to the building already standing on the plot and making it possible to cross the building in its central part through a big foyer that connects the new park with the rest of the campus. Two storeys are organized on each side of this foyer, the Humanities library on one side and the lecture rooms on the side that is closer to the pre-existing lecture hall building. Over these, the departmental zone is organized on one storey.


The building design is sustained on our engagement with innovation and sustainability, as well as on our conviction that these two go hand in hand.
On the one hand, as opposed to an educational architecture that is traditionally rigid, systematic and repetitive, we take sides for a flexible, diverse and humanized architecture. An architecture tending less to be a reflection of the institution’s authority and more attentive to provide services to teachers and students, creating spaces for diverse encounters where a great number of new models of learning and research can be accommodated.


On the other hand, the whole building responds to the growing commitment of all the parties towards the environmental sustainability. During the project and construction phases, countless sustainability measures have been incorporated, with the result that a degree of excellence has been achieved that had not been reached in Spain until now by an educational centre. It will be the first one of its kind to obtain a LEED Certificate and it will be in the highest grade: PLATINE LEED.


The process of conceiving the building has constituted a deliberate pendular movement between the confidence in the system and the repetition, on the one hand, and the search for exception and diversity on the other hand. System and repetition, on their own, provide a reassuring coherence and an economy of means, at the same time as they offer an intense flexibility. On the other hand, exception and diversity humanize architecture and make the user free to choose among multiple possibilities of use, which awards him a leading role.


Thus, the bays repeat a well-studied modulation that solves with efficacy the division into big or small lecture rooms and offices. However, these bays bend or twist looking for visual effects, adapting themselves to the surrounding spaces and enhancing the communication spaces.

The structure is systematically translated to the façade so as to to provide flexibility to the bays. Concrete pillars are placed at a distance of 2.20m from each other and the 11.40 span is solved by means of posttensioned slabs, Nevertheless, the pillars disappear behind the folds of the ventilated ceramic façade, to the point that in some places, such as in the principal access, the plates seem to float weightless.


The façade, extraordinarily systematic, repeats the same plates, ceramic pieces and windows throughout all the building. However, the windows are scattered in an apparently disorderly manner solving with efficacy the illumination of the different uses and enhancing the desire to show the diversity proposed by the design.


The extensive use of few materials in all the building is explored up to their last possibilities, requiring qualities that will allow them to respond in an attractive and effective manner to very different situations. Two ceramic materials are a fundamental part of this building’s architecture.

[ES]
El edificio “Carmen Martín Gaite” es el primero de la ampliación del Campus de Getafe de la Universidad Carlos III de Madrid. Nuestra ordenación ganadora del concurso urbanístico dispone los edificios a uno y otro lado de un parque lineal que organiza los tráficos peatonales del campus. Este primer edificio resuelve el frente de la calle Madrid conectándose en pasarela con el edificio preexistente en la parcela y permitiendo cruzar el edificio en su zona central a través de un gran foyer que conecta el nuevo parque con el resto del campus. A uno y otro lado de este foyer se organizan en 2 plantas la biblioteca de humanidades por un lado y el aulario en el lado más próximo al aulario preexistente. Sobre estos, se organiza en una planta la zona departamental.


El diseño del edificio se sustenta en nuestro compromiso con la innovación y con la sostenibilidad, así como en el convencimiento de que una y otra van de la mano.
Por un lado, frente a una arquitectura docente, tradicionalmente rígida, sistemática y repetitiva, apostamos por una arquitectura flexible, diversa y humanizada. Una arquitectura menos confiada en ser reflejo de la autoridad de la institución y más atenta a dar servicio a profesores y alumnos creando espacios de encuentro diversos donde acomodar un gran número de nuevos modelos de aprendizaje e investigación.


Por otro lado el edificio responde al creciente compromiso de todos los participantes con la sostenibilidad medioambiental. En el proceso del proyecto y de construcción se han incorporado innumerables medidas de sostenibilidad, consiguiendo un grado de excelencia no alcanzado hasta ahora en España por un edificio docente. Será el primero de este uso con Certificación LEED y la va a obtener en su grado más alto LEED PLATINO.


El proceso de gestación del edificio ha constituido un intencionado movimiento pendular entre la confianza en el sistema y la repetición por una parte, y la búsqueda de la excepción y la diversidad por otra. El sistema y la repetición, por un lado, ofrecen una tranquilizadora coherencia y economía de medios, al tiempo que ofrecen una intensa flexibilidad. Por otro lado, la excepción y la diversidad humanizan la arquitectura, y dotan al usuario de libertad entre múltiples posibilidades de uso concediéndole protagonismo.
Así, las crujías repiten una estudiada modulación que resuelven aulas grandes o pequeñas y despachos con eficacia. Sin embargo, estas crujías se quiebran buscando visuales, adaptándose al entorno y dando valor a los espacios de comunicación.
La estructura se traslada a fachada sistemáticamente para dotar de flexibilidad a las crujías. Se disponen pilares de hormigón cada 2,20m y se resuelve la luz de 11,40m de la crujía con losas postesadas. Sin embargo, los pilares desaparecen tras los pliegues de la fachada ventilada cerámica, hasta el punto de que en lugares como el acceso principal, las lamas parecen flotar ingrávidas.
La fachada, extraordinariamente sistemática, repite las mismas lamas, piezas cerámicas y ventanas por todo el edificio. Sin embargo, las ventanas se salpican de forma aparentemente desordenada resolviendo de forma eficaz la iluminación de los diversos usos y acentuando la voluntad de mostrar la diversidad que defiende el diseño.


El uso extensivo de pocos materiales en todo el edificio se explora hasta sus últimas posibilidades, exigiéndoles cualidades que les permitan responder de forma eficaz y atractiva a situaciones muy diversas. Dos son los materiales cerámicos que forman parte fundamental de la arquitectura del edificio.

33 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building “Carmen Martín Gaite” is the first one of the Getafe Campus extension of the Madrid Carlos III University. Our arrangement, winner of the urban planning contest, lays the buildings on both sides of a linear park that organizes the pedestrian traffic of the campus. This first building settles the front of Madrid Street, connecting itself by means of a walkway to the building already standing on the plot and making it possible to cross the building in its central...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Colleges & Universities / Research Centres/Labs / Libraries
    • Websitehttp://www.premiosceramica.com
    Lovers 33 users