Ramat Hasharon House 13

Between two courtyards Ramat HaSharon / Israel / 2012

231
231 Love 18,016 Visits Published
A private resident, built between two, central courtyards. A frontal courtyard excavated to a depth of three meters and the second courtyard at the level of the building's ground floor. This topographical interface creates a unique cross section to the building's mass with each part of the building, even the section constructed as a basement, being open to its own courtyard. The central space of the kitchen, the dining room and the living room is open in two directions – to the west and to the east. This provides a feeling that the space is constantly enveloped by natural light and the greenery of the trees in the courtyard. The structure's central space, set in the center of the plot, is accessed via a long bridge that crosses the sunken courtyard and leads to the front door. From the bridge, we can see the children's living rooms which open into the basement. The house's central space rises to a height of six meters and is 17 meters long. There are no pillars in the space and the entire front is transparent with glass windows that slide apart with the aid of an electric motor. Thus, the entire interior of the home opens into the courtyard and the border between inside and outside is cancelled. The swimming pool seems as if it extends into the structure and, when looking into the house from the courtyard, the house in reflected in the pool which strengthens our impression of the building's mass. The master bedroom is set on the second floor and opens onto the double space and the courtyard allowing for a view of the entire plot. The structures two supporting side walls have been emphasized, one was poured from exposed, architectural concrete and on the other a large library reaches to its full height. בית בין 2 חצרות   בית פרטי שנבנה בין שתי חצרות מרכזיות. חצר אחת קדמית חפורה לעומק של 3 מטר והחצר השניה במפלס הקומת קרקע של הבית. המשחק הטופוגרפי הזה מייצר חתך יחודי למסת המיבנה כאשר כל חלק ממנו גם זה שבנוי כקומת מרתף פתוח לחצר משלו. החלל המרכזי של המטבח, החדר אוכל והסלון פתוח כולו משני הכיוונים. לכיוון מזרח ולכיוון מערב וכך יש תחושה שהוא תמיד מוקף באור טבעי ובירוק מהעצים בחצר. אל החלל המרכזי שממוקם במרכז המגרש מוביל גשר ארוך שחוצה את החצר השקועה ומוביל לדלת הכניסה. מהגשר יש מבט אל חדרי המגורים של הילדים שפתוחים למרתף. החלל המרכזי של הבית הוא בגובה של 6 מטר ובאורך של 17 מטר. בחלל אין עמודים וכל החזית היא שקופה עם ויטרינות זכוכית ללא חלוקה שנגררות הצידה באמצעות מנוע חשמלי וכך למעשה כל פנים הבית נפתח לחצר והגבול בין פנים לחוץ מתבטל. בריכת השחיה ניראת כאילו היא חודרת אל המבנה וכאשר מביטים מהחצר אל הבית הוא משתקף בה ומעצים את המסה שלו. חדר השינה של ההורים ממוקם בקומה השניה ופתוח אל החלל הכפול ואל החצר ומאפשר מבט אל כל המגרש. שני הקירות שתומכים במיבנה מהצדדים הודגשו. האחד נוצק בבטון אדריכלי חשוף ועל השני מוקמה סיפריה גדולה לכל הגובה.
231 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    A private resident, built between two, central courtyards. A frontal courtyard excavated to a depth of three meters and the second courtyard at the level of the building's ground floor. This topographical interface creates a unique cross section to the building's mass with each part of the building, even the section constructed as a basement, being open to its own courtyard. The central space of the kitchen, the dining room and the living room is open in two directions – to the west and to...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 231 users