UAE Pavilion at Expo Milano 2015

Milano / Italy / 2015

95
95 Love 10,582 Visits Published

Designs have been revealed for the United Arab Emirates pavilion at the 2015 Milan Expo. Bringing the planning principles of the traditional desert city to Milan, the pavilion’s interior of self-shaded streets evokes the experience of the UAE’s ancient communities, while demonstrating the natural energy efficiency of their compact urban form. The pavilion occupies a large site close to the centre of the Expo and is accessed via its main circulation axis, the decumanus. From here, visitors are drawn into the mouth of a canyon-like space, defined by two undulating 12-metre-high walls. Influenced by ancient planning principles, the paths through the pavilion evoke the narrow pedestrian streets and courtyards of the ancient desert city – and its contemporary reinterpretation in the sustainable Masdar City masterplan in Abu Dhabi. The walls continue throughout the 140 metre site in a series of parallel waves, unifying the visitor spaces within a dynamic formal language designed to evoke the ridges and texture of sand dunes. To convey a distinctive sense of place, the texture of the walls derives from a scan taken in the desert and construction will utilise materials to represent the different shades of sand across the Emirates. The GRC panels are supported by a steel frame, which can be easily demounted and reconstructed for the pavilion’s eventual relocation in the UAE. A ramp leads gently upwards from the entrance towards the auditorium. Along this route, the irrigation aqueducts that have traditionally supported agriculture in the region are introduced in digital form, and augmented reality devices help to bring the story of the Emirates to life. A state-of-the-art auditorium is contained within a drum at the heart of the site. After the screening, visitors follow a path through further interactive displays and digital talks, including a special exhibit celebrating Dubai as host city for the 2020 Expo. The pavilion responds to the Milan Expo’s theme of ‘feeding the planet’ by integrating a variety of dining options around the theme of modern Emirati food. At the end of the exhibition trail visitors reach a green oasis leading into a ground level café, with a formal restaurant on the first floor and a hospitality roof terrace on top. The landscaping around the pavilion and in the open public areas is designed to evoke the terrain and flora of the UAE. The design targets LEED ‘Platinum’ through a combination of passive principles and active techniques, from rainwater capture on the roof garden to the integration of photovoltaic cells. Most significantly, the building is designed to be recycled and rebuilt in the UAE after the Expo. The launch of designs has also been considered as part of the environmental impact – to eliminate flights, designs are being presented at a live online press conference that connects hubs in London, Milan and Abu Dhabi.


Architect Foster + Partners

Foster + Partners Design Team
Norman Foster
David Nelson
Spencer de Grey
Gerard Evenden
Martin Castle
John Blythe
Andre Ford
Giovanna Sylos Labini
Ronald Schuurmans
Daniel Skidmore
Andrea Soligon
Ho-Ling Cheung
Francis Aish
Henrik Malm
Sam Joyce
Andrew Jones

Collaborating Architect Marco Visconti

Structural Engineer Foster + Partners

Mechanical and Electrical Foster + Partners

Engineer Manens-Tifs

Local Collaborating Fire GAE Engineering S.r.l.
Engineer

Quantity Surveyor Fraser Randall

Landscape Consultant WATG


Lighting Consultant David Atkinson

Acoustic Consultant Sandy Brown Associates

Project Manager Fraser Randall

95 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Designs have been revealed for the United Arab Emirates pavilion at the 2015 Milan Expo. Bringing the planning principles of the traditional desert city to Milan, the pavilion’s interior of self-shaded streets evokes the experience of the UAE’s ancient communities, while demonstrating the natural energy efficiency of their compact urban form. The pavilion occupies a large site close to the centre of the Expo and is accessed via its main circulation axis, the decumanus. From here,...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2014
    • Work finished in 2015
    • Client The National Media Council, United Arab Emirates
    • Status Completed works
    • Type Pavilions
    • Websitehttp://www.expo2015uae.com/
    Lovers 95 users