M&M Residence

São Paulo / Brazil / 2013

84
84 Love 5,686 Visits Published
An empty and free underground limited at the edges by two walls made of exposed bricks reused from the former residence at the same venue. This was the starting point for the project. Two blocks, with exposed concrete supporting structures only at the divisions of the property, make the beautiful solid slabs fly over the area. One block is connected to the other through a metallic footbridge. This allows the creation of a spacious area that mix in and outside, upper and lower floors, private and social areas, urban and natural. The project is distributed within this spacious area playing with emptiness and fullness, showing-off and hiding at the same time. Additionally, a “Pau Ferro” tree intrudes this hide and seek game and invades this spacious area in an uninhibited way. A light metallic structure lies on top of the two blocks where the technical part and a solarium are resting on the top of this building. Demolition wood, exposed concrete, white burnt cement, steel, demolition bricks, and white gravel have been employed in this construction. The use of these materials seeks for authenticity. Professionals: Mauricio Takahashi (author), Denise Hino, Rosa Fumie Satomi and Ana Paula Nemoto Architecture: Bonina Architecture Air condition: air comfort Construction management: Bonina Architecture Construction structure: Benedicts Engenharia Electrical work: Grifa Esfera Engenharia Foundations: Benedicts Engenharia Hydraulic work: Grifa Esfera Engenharia Interior design: Bonina Arquitetura Lighting technique: Bonina Arquitetura Landscaping: Erica Nagashima Paisagismo List of suppliers Metallic structure: Serralheria Prates Glass roof: Iguatemi coberturas Window-frames / windoes: J e J esquadrias Cobogo: Foundation: Metallic grill: galvanet Steel: francisfer Exhaust fan: tuboar Lamps: Omega Iluminação Marble/ Granite: Marmores Ocre Itabira Sanitary ware: Deca Ltda e Metal Bagno Door locks: Mestre Guido Ferragens Electric appliances (plugs / switches): Pial Plus Construction system: Laje maciça Paints: Tintas São Carlos Hydraulic tiles: Ornatos ladrilho
84 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    An empty and free underground limited at the edges by two walls made of exposed bricks reused from the former residence at the same venue. This was the starting point for the project. Two blocks, with exposed concrete supporting structures only at the divisions of the property, make the beautiful solid slabs fly over the area. One block is connected to the other through a metallic footbridge. This allows the creation of a spacious area that mix in and outside, upper and lower floors, private...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 84 users