Maison ART

Maison contemporaine Saint-Clément-de-Rivière / France / 2014

26
26 Love 3,758 Visits Published

Emphasizing the privileged location and taking advantage of the natural declivity were the main aspects taken in account during the design process of this residence. The minimalist, elegant architecture, completely open on the landscape, allows the owners to benefit of the exceptional environment. In order to better exploit the natural slope, the house is organized on two levels; their orientation, as well as the wide terraces, generate views of Montferrier's historical center and of the surrounding hills. The living area and the parental room are located on the higher level; boundaries between the built and the natural disappear, as large bays open towards the surprising view. More intimate, the ground floor shelters the areas dedicated to friends and visitors. The vegetation is invited to occupy the space between the terraces and the house, while glazed passages articulate and sequence this green transition.


[FR]
Le paysage et la déclivité du terrain sont les moteurs de cette maison. De forme simple et épurée, elle s’ouvre complètement sur son environnement afin de profiter au maximum de son caractère exceptionnel. La maison est ainsi composée de deux niveaux afin d’exploiter la pente naturelle du terrain et créer, via de généreuses terrasses, des liaisons et vues dégagées vers le centre village de Montferrier et au-delà. Le premier niveau est composé des espaces de vie et de la chambre parentale équipée de larges baies s’ouvrant vers le paysage. Le niveau bas, appelé rez-de-jardin, plus intime, abrite des espaces voués aux amis et invités. Une faille végétale séquencée par des espaces de circulation vitrés, génère la liaison entre la maison et les terrasses.

26 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Emphasizing the privileged location and taking advantage of the natural declivity were the main aspects taken in account during the design process of this residence. The minimalist, elegant architecture, completely open on the landscape, allows the owners to benefit of the exceptional environment. In order to better exploit the natural slope, the house is organized on two levels; their orientation, as well as the wide terraces, generate views of Montferrier's historical center and of the...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 26 users