Residenza a Montecarlo

Monaco / Monaco / 2012

30
30 Love 2,220 Visits Published
EN - A large flat on the 14th floor of a 1960s building and a family of four who love art and contemporary design. In his renovation, Federico Delrosso aimed to create a space simulating emptiness, in order to create the ideal setting for the passions and daily life of a family. It is functional emptiness, however, which comes to life when the study desk, kitchen appliances, make-up area and a bookshelf emerge from the cupboard walls... and returns to silence to become the perfect ambience for works of art and design. "Only the outer walls and external window frames have remained of the original flat", says Federico Delrosso. After completely eliminating the original partitions of the space, I created new volumes and diversified the different areas of the flat using a continuous system of cupboards into which, not only the functional volumes have been built, but also the floor to ceiling doors used to access the various rooms. Meanwhile, the audio and lighting systems have been built into the ceiling". The continuity of spaces and walls creates an almost maze-like version of the new home, which ends in a large living area overlooking the Mediterranean Sea. A balance between the icy-cold modernism of the interior and the natural elegance of the outdoor area transforms the terrace into a cohesive extension of the living room, in spite of its colour palette opposing that of the interior. Its natural finishes, made from reconstituted wood chosen for the flooring and panelling, partly recapture the primordial mood of the resin that covers all the floors in the flat. Playing once more on the maze theme, this resin inverts the horizontal view of the surface by becoming a highly tactile vertical wall in the technical areas of the kitchen and bathroom. IT - Un grande appartamento al 14o piano di un edificio costruito negli anni '60 e una famiglia di quattro persone che amano l'arte e il design contemporaneo. Per creare lo spazio adeguato alle passioni e alla vita quotidiana di una famiglia, la ristrutturazione curata da Federico Delrosso ha puntato alla realizzazione di uno spazio che simula il vuoto. E' però un vuoto funzionale, che si attiva quando dalle pareti/contenitori emergono la scrivania da studio, gli elettrodomestici della cucina, l'area trucco, una libreria... mentre torna silente per diventare la cornice ideale di opere d'arte e design. "Dell'appartamento originale" racconta Federico Delrosso "è rimasto solo il perimetro e gli infissi esterni. Dopo aver interamente azzerato le originali ripartizioni dello spazio, ho ricreato volumi e diversificato le varie aree dell'appartamento, attraverso un sistema continuo di contenitori che oltre ai volumi funzionali integra anche le porte, a tutta altezza, d'accesso alle varie stanze. Nel soffitto ho invece integrato l'impianto di audio diffusione e di illuminazione". Dalla continuità di spazi e pareti nasce una versione quasi labirintica della nuova casa che si risolve infine nel grande living con vista sul Mediterraneo. Il bilanciamento tra algido modernismo interno e naturale eleganza degli esterni, trasforma il terrazzo in una coerente estensione della zona giorno, nonostante una palette cromatica opposta agli interni. Le sue finiture naturali, un legno ricomposto scelto per pavimento e boiserie, riprendono in parte il mood primordiale della resina che riveste tutta la pavimentazione dell'appartamento. La stessa resina, in un gioco ancora una volta labirintico, inverte la visione orizzontale della superficie diventando parete verticale fortemente materica, nelle zone tecniche della cucina e del bagno.
30 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    EN - A large flat on the 14th floor of a 1960s building and a family of four who love art and contemporary design. In his renovation, Federico Delrosso aimed to create a space simulating emptiness, in order to create the ideal setting for the passions and daily life of a family. It is functional emptiness, however, which comes to life when the study desk, kitchen appliances, make-up area and a bookshelf emerge from the cupboard walls... and returns to silence to become the perfect ambience for...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Lovers 30 users