Biomass Power Plant

The aesthetics of ecology Schwendi / Germany / 2008

1
1 Love 1,088 Visits Published

The Schwendi plant is designed as two structures. A long shed parallel to the slope houses a loading dock where organic materials are sorted and mixed. From the shed, materials are transported on a slow-moving underground track to the glass cube where combustion takes place. Heat for the client’s sawmill and a nearby hospital and electricity for 1,450 single-family houses are produced using an Organic Rankine Cycle machine.


A circular exterior screen made of intersecting larch posts veils the top half of the cube. This structure softens the glass’s reflection and glare, provides shading and adds a natural contrast to the cube’s industrial surfaces. The larch is nano-impregnated to prevent moisture absorption and preserve the wood’s reddish-brown color. 

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Schwendi plant is designed as two structures. A long shed parallel to the slope houses a loading dock where organic materials are sorted and mixed. From the shed, materials are transported on a slow-moving underground track to the glass cube where combustion takes place. Heat for the client’s sawmill and a nearby hospital and electricity for 1,450 single-family houses are produced using an Organic Rankine Cycle machine. A circular exterior screen made of intersecting larch posts...

    Project details
    • Year 2008
    • Work started in 2006
    • Client Schilling Holzwerk
    • Status Completed works
    • Type Industrial facilities
    Lovers 1 users