Villa Solaire

Morzine / France / 2012

Project Details

Info

The project consists in a conversion of an ancient farmhouse into a luxury rental villa, revisiting traditional techniques. This former farmhouse is located in the historic district of Pied de La Plagne, in Morzine.

Built in 1826, it was singled out by the municipality as a landmark for traditional architecture.

1. Drawing on the context: Inside/ outside fitting

A uniform cladding wraps the whole farm. One of the challenges of the project was to preserve its appearance, while filtering light ...
1 1
Four blocks shelter the suites and sleeping alcoves. They share the corners of the house and offer four different relations to the central space
Four blocks shelter the suites and sleeping alcoves. They share the corners of the house and offer four different relations to the central space
4
1
A contemporary intervention inside the restored roof structure
A contemporary intervention inside the restored roof structure
1 1
1
2 2
The indoor pool fits in the space of a former cellar. The surrounding mountains can be admired from the pool, through a low panoramic bay window
The indoor pool fits in the space of a former cellar. The surrounding mountains can be admired from the pool, through a low panoramic bay window
1
In this open space, accordion felt curtains (Loden) achieve the articulation of the functions. Here the entrance hall. The swimming pool is a mineral space, carved out of the solid base
In this open space, accordion felt curtains (Loden) achieve the articulation of the functions. Here the entrance hall. The swimming pool is a mineral space, carved out of the solid base
1 1
The spaces connect through half levels. The stairs are designed as living spaces, with a view on the restored roof structure in its highest dimension
The spaces connect through half levels. The stairs are designed as living spaces, with a view on the restored roof structure in its highest dimension
The central space is designed as a large inhabitable geography
The central space is designed as a large inhabitable geography
Stairs climbing up to the alcoves
Stairs climbing up to the alcoves
The sobriety of forms and colours add value to the exceptional roof work
The sobriety of forms and colours add value to the exceptional roof work
1
The formal richness is placed in the details. Light design by Arne Jacobsen. Detail of the red stitching of the sofa covers
The formal richness is placed in the details. Light design by Arne Jacobsen. Detail of the red stitching of the sofa covers
In order to free the central nave, the smallest attic space is used for the “room blocks”. Here, two sleeping alcoves that are accessed from the middle landing
In order to free the central nave, the smallest attic space is used for the “room blocks”. Here, two sleeping alcoves that are accessed from the middle landing
The kitchen bar is situated at the junction between white, intimate space and dark grey, collective spaces. Bar stools: Alki
The kitchen bar is situated at the junction between white, intimate space and dark grey, collective spaces. Bar stools: Alki
1
In this atmosphere-controlled house, a work on the diversity of light sources completes the daylight filtered by the openwork cladding
In this atmosphere-controlled house, a work on the diversity of light sources completes the daylight filtered by the openwork cladding
1
As the accordion curtains fold back into their concealed spaces, the hanging light and the chimney (Focus) are sufficient to define the dining room and foyer inside the nave
As the accordion curtains fold back into their concealed spaces, the hanging light and the chimney (Focus) are sufficient to define the dining room and foyer inside the nave
The aim of the project, through a luxury of sobriety, is to recreate simple functions by reviving a traditional way of life: The « Tuyé », the foyer, represents the soul of the house. The traditional sleeping alcoves are here also reinterpreted
The aim of the project, through a luxury of sobriety, is to recreate simple functions by reviving a traditional way of life: The « Tuyé », the foyer, represents the soul of the house. The traditional sleeping alcoves are here also reinterpreted
Detail of the stairs work
Detail of the stairs work
The white treatment of the rooms contrasts with the dark coating and honey-coloured wood of the nave
The white treatment of the rooms contrasts with the dark coating and honey-coloured wood of the nave
2
The size of the furniture matches the scale of this large house. The table – Bigfoot, E15 – for 16 people and its hanging light, help taming the high space cleared under the roof
The size of the furniture matches the scale of this large house. The table – Bigfoot, E15 – for 16 people and its hanging light, help taming the high space cleared under the roof
Vue of the central nave from of one of the sleeping alcoves
Vue of the central nave from of one of the sleeping alcoves
The variety of spaces meets the crossed uses of the four families sharing the house. The motorised curtains add possible separation when in search of intimacy
The variety of spaces meets the crossed uses of the four families sharing the house. The motorised curtains add possible separation when in search of intimacy
Each suite’s sleeping alcoves are designed as a piece of furniture, integrated to the architecture. Red cedar crenellated panelling, white varnished
Each suite’s sleeping alcoves are designed as a piece of furniture, integrated to the architecture. Red cedar crenellated panelling, white varnished
In the suites, the existing roof work is “neutralised” in white. Curtains and covers by Florinda Donga
In the suites, the existing roof work is “neutralised” in white. Curtains and covers by Florinda Donga
1
The scale of materials diminishes according to the level of intimacy of the spaces. As in the alcoves, an incident light reinforces the texture
The scale of materials diminishes according to the level of intimacy of the spaces. As in the alcoves, an incident light reinforces the texture
A tiled geography: a bathroom space. A touch of colour. Fixtures by Vola, design by Arne Jacobsen
A tiled geography: a bathroom space. A touch of colour. Fixtures by Vola, design by Arne Jacobsen
Swimming pool changing room
Swimming pool changing room
Expression of a carved out space
Expression of a carved out space
The 2 x 2cm enamels respond to the slate tiles covering the swimming pool floor. The slates are taken from the roof, cleaned, calibrated and reused as flooring
The 2 x 2cm enamels respond to the slate tiles covering the swimming pool floor. The slates are taken from the roof, cleaned, calibrated and reused as flooring
The vertical joint covers maintain their regular rhythm when passing in front of the wood cladding. In the sunlight, they ensure visual continuity of the play on volumes
The vertical joint covers maintain their regular rhythm when passing in front of the wood cladding. In the sunlight, they ensure visual continuity of the play on volumes
The glazing is shared out on the façades according to their orientations to capture sunlight on a maximum time frame
The glazing is shared out on the façades according to their orientations to capture sunlight on a maximum time frame
The play on cut out and filled up wood cladding (sawn timber spruce) tones down the presence of the openings by placing them in a larger scheme
The play on cut out and filled up wood cladding (sawn timber spruce) tones down the presence of the openings by placing them in a larger scheme
The “pattern” design meets the play of shadows and light that run on the façades throughout the day, giving the Solar Villa its name
The “pattern” design meets the play of shadows and light that run on the façades throughout the day, giving the Solar Villa its name
Renovation of a farmhouse into a rental luxury villa – The design of the envelope reflects the imprint of the surrounding environment on the building’s volume
Renovation of a farmhouse into a rental luxury villa – The design of the envelope reflects the imprint of the surrounding environment on the building’s volume
The farmhouse was built in 1826. The openwork cladding takes up the technique of decorative cutouts that was traditionally used for balconies and guardrails
The farmhouse was built in 1826. The openwork cladding takes up the technique of decorative cutouts that was traditionally used for balconies and guardrails
This technique is applied to the entire façade, so the light can reach the heart of the 20 x 20m volume, while keeping unchanged the global perception of this architectural heritage from Savoie
This technique is applied to the entire façade, so the light can reach the heart of the 20 x 20m volume, while keeping unchanged the global perception of this architectural heritage from Savoie
Night and snow by the lignt of the swimming place
Night and snow by the lignt of the swimming place
Morzine, Le Pied de la Plagne. France
Morzine, Le Pied de la Plagne. France
Solar lighting test model Photo © Stéphane C
0 0
The openings are concealed inside the thick cladding device Photo © Stéphane C
0 0
The walled base emphasizes the framework complex Photo © Stéphane C
0 0
Study for natural lighting according to the cutting direction on the wooden laths. Interior light grid Photo © Jérôme Aich
0 0
Morzine, Le Pied de la Plagne. France Photo © JKA+FUGA
The two central masonry walls are preserved. Vertical exterior insulation achieved with a 20cm wood wool layer Photo © JKA+FUGA
Four room blocks define a central cross-shaped space Photo © JKA+FUGA
Interlocking of the sleeping alcoves. Lateral floorboard in KERTO-S wood structure Photo © JKA+FUGA
The central space’s successive platforms open to a semi-sheltered terrace Photo © JKA+FUGA
Usage platforms hanging from the existing framework Photo © JKA+FUGA
Northeast façade Photo © JKA+FUGA
Southeast façade Photo © JKA+FUGA
Southwest façade Photo © JKA+FUGA
Northwest façade Photo © JKA+FUGA
Unfolding of the façades Photo © JKA+FUGA
Detail section of the Northeast façade. Garage Photo © JKA+FUGA
Detail section of the Southeast façade. Swimming pool Photo © JKA+FUGA

Archiproducts Products

TA04 BIGFOOT ™
Rectangular solid wood table
ST04 BACKENZAHN™
Solid wood stool / coffee table
HV1 | Washbasin mixer
Countertop washbasin mixer with aerator
FILIOFOCUS 2000 CENTRAL
Central hanging fireplace
KUSKOA | Chair
Solid wood chair

Products not in the Archiproducts Directory

Louis Poulsen
AJ Table
Designed by Arne Jacobsen in 1960 for the SAS Royal Hotel in Copenhagen (Radisson Blu)
alki
kuskoa

Villa Solaire: Jérémie Koempgen and FUGA's 'sundial home'An old farmhouse in Haute-Savoie converted into a luxury home

by Malcolm Clark The Villa Solaire, by French architects JKA - Jérémie Kœmpgen Architecture and FUGA, is the result of the conversion of an old farmhouse in Haute Savoie into a luxury home. Built
10/22/20120
Posts & Comments
ALEJANDRO PEREZ OLOGNERO
ALEJANDRO PEREZ OLOGNERO /Architetto (Image)
GOOD GOOD , MUY BUEN GUSTOOOO
6/1/2013
Marco Ferandini
Marco Ferandini /Architetto (Image)
lindo, este visula sobrio e rustico
4/30/2013
Sabrina Sabrina
Sabrina Sabrina /Designer d'interni (Image)
Lindas... preciso de um contato urgente. Quem são os representantes no Brasil? Como conseguimos adquirir essas cadeiras?
4/25/2013
silvia blesi
silvia blesi /Architetto (Image)
elegante alternativa ai soliti bianchi
3/19/2013
silvia blesi
silvia blesi /Architetto (Image)
Notevoli gli accordi cromatici degli interni, non concordo sugli esterni
3/19/2013
sandrine veyrat
sandrine veyrat /Designer d'interni
j adore: un design épuré mais chaleureux avec une touche d harmonie pour une ambiance cosy a souhait WONDERFULL!
1/14/2013
Raul Schöne de Sousa Machado
Raul Schöne de Sousa Machado /Altro (Image)
Post your comment here
12/19/2012
FRANCESCA POZZATO
FRANCESCA POZZATO /Architetto
Intervento coerente e raffinato. Complimenti
12/13/2012
MONIKA ANIMUCKA
MONIKA ANIMUCKA /Designer d'interni (Image)
wyjątkowe wnętrze, jestem zauroczona
12/5/2012
Maria Mattsson
Maria Mattsson /Architetto (Image)
A really wonderful house all the way through!
12/3/2012
Xenia Mejia
Xenia Mejia /Altro (Image)
Esa mezcla de rustico con moderno me gusta
11/22/2012
Sanko Sejk
Sanko Sejk /Altro (Image)
Temple of sleeping and loving :)
11/2/2012
Amro Hisham
Amro Hisham /Designer d'interni (Image)
i like this stair design
10/23/2012
husam benamer
husam benamer /Ingegnere (Image)
it's amazing
10/19/2012
See 0 Comments

Drawings

FREE DOWNLOAD

© 2012/2013 - Archilovers.com®
registered trademark of Edilportale.com S.p.A. - VAT n° IT05611580720 Terms of use | Privacy | Contact us | Faqs | Site Map | Adv | Tips